По искане на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо младия мъж, който е обвинен в убийството на родителите си. 24-годишният Илия Априлов е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление, както и за кражбата на микробус.

Прокуратурата: Младежът от Благоевград е убил родителите си с тесла

Малко след полунощ на 04.10.2021 г. е постъпил сигнал в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград за възникнал пожар в жилище в ж.к. „Ален мак“ в града. При потушаването на огъня са били открити телата на две лица. Самоличността им е установена - В.А. (на 60 години) и съпругата му Б.А. (на 53 години) - родители на Илия. Констатирани са били рани по главите на жертвите. В апартамента е бил открит и предметът, с който вероятно те са причинени - тесла.

Няколко часа по-късно е постъпила информация за самостоятелно катастрофирал микробус в района на Кресненското дефиле. Превозното средство е било управлявано от сина на жертвите, който според прокуратурата го е откраднал.

Служебният защитник на Илия поиска извършване на психиатрична експертиза на клиента си, защото не е ясно дали той разбира значението на случващото се.

Самият обвиняем сподели в съдебна зала, че на 23 септември баща му е получил инсулт. Илия го е придружил до Спешно отделение, но не се е почувствал добре, съобщава БГНЕС.

„Тогава вдигнах температура. Бях под много напрежение и исках да си тръгна, но ми казаха, че не може, защото бях придружител. Това не съм аз просто. От хапчетата съм получил халюцинации. Помня, че влизам вътре, излизам, влизам – има кръв, има огън. Пак излизам“, разказа Априлов.

Той твърди, че когато бил в болницата с баща си, е прегледан и са му предписани антибиотици, които променили поведението му.

„За мен това е нереално. Не исках да се случи, не знам защо така се е случило. Тези две седмици не ги помня. Помня как се качих в буса, той беше с ключ. Аз съм психично болен от 2018 г.. За 10 дни животът ми се промени“, каза още Илия в съдебна зала.

Двойно убийство в Благоевград, задържан е синът на жертвите

Прокурорът по делото Биляна Гълъбова прочете показания на свидетели и обясни, че младият мъж няма постоянна работа и може да се укрие, ако бъде пуснат на свобода. Според данните, събрани от разследването, скандалите в дома на Априлови са били чести. Такъв е имало и на 3 октомври вечерта, но в 23 ч. – след чути викове и размяна на реплики, всичко утихнало. В апартамента освен оръжието на престъплението е намерена още една тесла.

Медицински преглед сочи, че под коляното на единия крак, Илия има драскотини от борба, а от психодиспансера в Благоевград е получено удостоверение, че младият мъж не е завеждан в заведението.

Пред съдия Маскръчки 24-годишният Илия Априлов каза като последна дума, че го е страх от затвора, и поиска втори шанс, за да си оправи живота.

При думите на прокурора, че е откраднал микробус, Илия заяви: "Аз не съм съгласен". Няколко пъти бе помолен от съдебните охранители да се успокои. Прокурорът подчерта още, че един от свидетелите на ПТП-то в Кресненското дефиле разказал пред разследващите органи, че думите на Илия били: „Какво направих, пожар гори в нас“.

След мярката, попитан дали съжалява, Априлов каза: „Сега ще бъда набит. Не съм виновен. Аз пих антибиотик, това не съм аз, не знам какво се случи. Полицаите ми обясниха. Съжалявам, как да не съжалявам, аз убих майка си и баща си, ай стига бе!“.