/ iStock/Getty Images
На работно посещение на областния управител на Благоевград в Република Гърция
Стратегическият въпрос за отваряне на граничния контролно-пропускателен пункт "Илинден - Екзохи" за преминаване на леки автомобили и пътници, е бил обсъден на работно посещение на областния управител на Благоевград в Република Гърция.

Общата позиция по въпроса е била, че е необходимо пълно 24-часово отваряне на пункта, за да се възстанови потокът от туристи и да се даде възможност на малкия и среден бизнес от двете страни на границата да заработи. Отделно това ще облекчи и трафика на ГКПП "Кулата - Промахон".

В хода на разговора е станало ясно, че българската страна има пълна готовност за 24-часово отваряне на пункта за леки автомобили и пътници.

На срещата са присъствали и председателят на регионалния съвет Христос Папатеодоро, и заместник-регионалният управител, който е с ресор аграрно развитие Георгос Зибидис от регион Източна Македония и Тракия.

Участвали са и кметовете на Кавала, Пангеос и Като Неврокопи, които съвместно с областните управители на двете префектури са поели ангажимент да работят с петте гръцки министерства, които имат отношение към въпроса за отваряне на граничния пункт "Илинден - Екзохи".

В делегацията, водена от областния управител Николай Шушков и генералния консул на България в Солун Владимир Писанчев, са участвали и кметовете на общините Банско, Белица, Гоце Делчев, Разлог и Сатовча.

Работното посещение в префектура Драма е по покана на областните управители на Драма и Кавала Георгиос Пападопулос и Костас Антониадис.
 
БТА