Община Банско подкрепя зеленото пътуване
Община Банско подкрепя зеленото пътуване / Община Банско

Банско е една от първите общини, които дават своя принос в развитието на "зеленото" пътуване.

В сайта на курортната община е поместено онлайн приложение за споделено пътуване, което дава възможност на гражданите да търсят широк кръг от маршрути за споделено пътуване. Алтернативното пътуване в нашата страна става все по-популярно, като този нов „зелен” начин за придвижване възниква като идея сред младите хора от Америка и Западна Европа.

Основният замисъл е хората, пътуващи за една и съща дестинация, да се организират и да ползват едно превозно средство по предварителна уговорка. Така се постига намаляване на вредните емисии от отработени газове в атмосферата.

Шофьорите обявяват своите маршрути в специализирани сайтове, както и в специализирани групи във фейсбук, където може да бъде получена повече информация.

Освен екологичните ползи на този вид алтернативно пътуване, се доказват и неговите икономични предимства, по-голямото удобство в сравнение с ползването на обществен транспорт,  нови познанства и създаването на нови приятелства. С цел по-голяма сигурност при пътуването, регистрацията е задължителна.