Областната управа отвори вратите си за ученици, студенти и граждани в Деня на държавния служител
Областната управа отвори вратите си за ученици, студенти и граждани в Деня на държавния служител / netinfo
Ученици от Езиковата гимназия, Природоматематическата гимназия, Национална хуманитарна гимназия и Професионалната гимназия по икономика, както и студенти от ЮЗУ и Американския университет, превзеха Областната управа в Благоевград в Деня на държавния служител – 23 юни.

На импровизирана работна среща областният управител Владимир Димитров запозна младежите и девойките с основните функции и отговорности на администрацията.

Международният ден на държавния служител е обявен през 2002 г., в България се чества за трета поредна година.

Днес управителят на Благоевградска област не отстъпи стола си на ученик макар и за един ден, както стана на честванията през последните две години. Вместо това той предпочете да обясни на учениците и студентите в детайли дейността на администрацията.

В Областната управа работят 40 служители, което на фона на 360 000 души в региона никак не е много, но се опитваме да работим пълноценно за подобряване на административното обслужване на граждани и фирми, заяви Владимир Димитров.

Средната брутна работна заплата на държавните служители в областта е 600 лв., но се надяваме в скоро време възнагражденията да нарастнат и трудът на заетите в държавни учреждения и институции да бъде оценен по достойнство, каза още Димитров.

В България в момента работят над 80 000 държавни служители, които според него не са прекалено много с оглед новите ангажименти и отговорности след приемането ни в ЕС.

След срещата с учениците и студентите по традиция областният управител покани на кафе бивши управници на Пиринско в благоевградско заведение.