/ ЮЗДП
Общо 13 364 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер, като основната част са произведени в „ДЛС Дикчан”, както и в разсадниците на териториалните поделения в Катунци, Гоце Делчев, Дупница и Елин Пелин. Най-много отрязани дръвчета могат да предоставят стопанствата в Белово, Брезник, Дикчан, Добринище, Самоков.

Промените в нормативната уредба за възлагане на дейностите обсъдиха ЮЗДП и бизнесът

Добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Предлагат се обикновен смърч и ела, черен и бял бор, зелена дугласка. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на ЮЗДП. Всяка законно отсечена елха е придружена със специална марка и идивидуален номер.

Покълнаха първите контейнерни фиданки, произведени с доставената от ЮЗДП автоматизирана линия по европроект

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Отсечените дръвчета са от 2.00 до 43.00 лева без ДДС. Цените на живите елхи в контейнер, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 4.00 до 20.00 лева без ДДС.

Ученици и експерти от ЮЗДП проведоха урок сред природата

За поредна година ЮЗДП предоставя възможност на всеки, който желае да закупи директно коледно дърво от горските стопанства. За целта е необходимо да подаде заявка на тел. 0887/ 989-859, инж. Вера Станишева - началник отдел „Възобновяване на горите”.