/ IStock
Обвиняем за закани с убийство и причинена телесна повреда спрямо лица, събирали гъби в местността „Предел“, е изправен на подсъдимата скамейка, съобщават от Апелативна прокуратура София.

52-годишният К. Д. обитавал вила в местността „Предел“, община Симитли.

На 29.08.2020 г. Д.А. от гр. Белица била в същия район. Жената, която е пенсионер по болест, с цел допълнителни доходи събирала гъби в гората, които впоследствие продавала. Заедно с нея били още няколко души, които се занимавали със същата дейност.

Около 12 ч. се появил обвиняемият К.Д., който викал по адрес на групата да напусне гората. Той приближил Д.А. и насочил пистолет към главата й, като заявил: „Ще те закопам жива тука, тука няма да идваш“. 

Жената се изплашила, че ще бъде убита и застанала неподвижно на място. След като прибрал оръжието, К.Д. взел дърво и ударил с него Д.А. по коляното. Изплашена от случващото се, пострадалата избягала, докато обвиняемият продължавал да вика. В Белица тя отишла на преглед при лекар.

На следващия ден, 30.08.2020 г., докато Й.Н. събирал гъби в местността „Предел“, чул виковете на К.Д. Обвиняемият размахвал въздушна пушка и отправял заплахи: „Махай се от тука, циганин, ще те убия“. Наближил го и с приклада на оръжието му нанесъл удар по ръката. 
Пострадалият се изплашил за живота си и напуснал местопроизшествието. Поради силните болки, които изпитвал, съседите му извикали екип на спешна помощ. Й.Н. бил транспортиран до болница, където му била направена рентгенова снимка. Поради констатирана фрактура на лявата раменна кост мъжът бил приет за лечение. Увреждането му причинило трайно затруднение на движенията на крайника за период от 5 - 6 месеца.

Пострадалият сигнализирал полицията за случилото се, като по този повод било образувано настоящото производство. К.Д. бил привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство и причиняване на средна телесна повреда. В хода на разследването по него обвиняемият е предал пистолета, като е уточнил за него, че е пластмасов и е детска играчка. При претърсване във вилата му е била намерена въздушна пушка. Според заключението на назначената балистична експертиза, тя не е годна за произвеждане на изстрел.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.