Министър Павлова и кметът на Благоевград откриха първия саниран блок
Министър Павлова и кметът на Благоевград откриха първия саниран блок / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова
Министър Павлова и кметът на Благоевград откриха първият саниран блок
81398
Министър Павлова и кметът на Благоевград откриха първият саниран блок
  • Министър Павлова и кметът на Благоевград откриха първият саниран блок

Днес в Благоевград официално беше открит първият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

На церемонията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, Даниела Савеклиева - народен представител от ПП ГЕРБ, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков и домакинът - кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Тържествената церемония по откриването на блок 36 в жк "Ален мак" привлече интереса на много благоевградчани. Преди да бъде прерязана лентата, бе отслужен водосвет за здраве.

"Благоевград е емблемата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради", заяви министър Павлова. Точно преди два месеца именно в Благоевград стартира реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Ремонтните дейности обхванаха и трите входа на блок 36 в жк "Ален мак". Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата.

125 договора са сключени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в община Благоевград, поясни кметът Атанас Камбитов.

През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. Министър Павлова заяви, че вече има над 1500 сгради, които са подали заявка за участие по програмата, като някои от тях вече са в процес на изпълнение. Тя допълни още, че от 1 януари 2016г. започва нова програма с европейско финансиране, по която ще могат да кандидатстват и по-малките и тухлени сгради, като целта е да се разшири обхватът на програмата за всички жилищни сгради.

Чуйте в аудиофайла: Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството, Атанас Камбитов - кмет на Благоевград, Цветан Цветанов - заместник-председател на ПП ГЕРБ.