Йордан Андонов: Контролите опропастяват инвестицията в ст.  Христо Ботев
Йордан Андонов: Контролите опропастяват инвестицията в ст. Христо Ботев / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Председателят на групата съветници от ГЕРБ в благоевградския парламент и общински ръководител на партията Йордан Андонов сигнализира за нарушаване на договора за ползване на стадион "Христо Ботев" между бюджетно звено "Спортни имоти" и ПФК "Пирин".

„Още след първия контролен мач, изигран на стадиона, на заседание на Комисията за децата, младежта, спорта и туризма поставихме въпроса пред управителя на "Спортни имоти" Кирил Ваклинов, който обеща това да не се повтаря и се оправда, че не знаел какъв е точно сключеният договор, което е много наивно обяснение. Наложи се ние да му обърнем внимание, че договорът е само за провеждане на футболни срещи, включени в Републиканския спортен календар”, обяснява в позицията си Андонов.

Според него е недопустимо да бъде компрометирано тревното покритие, за което Общинският съвет е осигурил стотици хиляди левове с цел ПФК "Пирин" да спести около 250 лв. - наемът на което и да е друго игрище в региона.

„В Общински съвет сме гласували с изключително мнозинство да се намали наемът на клуба до 1000 лв., но и по времето на предишните притежатели на акции на ПФК "Пирин" никой не си е позволил да компрометира активите на Общината, както се случва сега. Държа да уточня, че в момента растежът на тревата е минимален, а влажността изключително голяма и е много противопоказно да се ползва стадиона. Това влизане на терена е едно престъпление срещу инвестицията, която ОбС е осигурил за това тревно съоръжение”, смята Андонов.

Според съветниците от ГЕРБ пряка вина за повторното нарушаване на договора има "Спортни имоти", защото „виновен е не този, който яде баницата, а този, който му я дава”. „За първи път виждам такъв изключително порочен договор за ползване, не е регламентирано и кой поема разноските за вода, електроенергия. ОбС имаше волята да намали до 1000 лв.наема за едно такова скъпо съоръжение, но никога не сме подозирали, че зад гърба ни е направен такъв несъстоятелен договор, който изцяло обслужва интересите на ПФК Пирин, при положение, че в Общинска администрация има правен отдел, получаващ заплати, за да се грижи за общинските интереси", недоволства общинският лидер на ГЕРБ.

"Имам чувството, че този договор е правен изцяло под диктовката на страната, ползваща терена. На всичкото отгоре водата на административната сграда е спряна заради неплатени 11 000 лв. задължения към ВиК. Така че това е още едно доказателство, че "Спортни имоти" в този си състав не може да изпълнява функциите си да защитава общинския интерес. Но явно с бездействието на общинска администрация сме на път след 2-3 месеца да нямаме футболен терен. А ние ще бъдем сочени като виновници за опропастената инвестиция, с която целия град е горд”, изрази възмущението си общинският съветник от ГЕРБ, каквато е всъщност и позицията на болшинството членове на общинската спортна комисия по думите му.

Йордан Андонов информира още, че на последното заседание на Комисията за младежта и спорта е бил поканен и главният акционер на Пирин Емил Наков, на когото е обърнато внимание за системното неспазване на договора, той е помолил за схема за погасяване на задълженията, която ще бъде изготвена в най-скоро време, но това не му дава право да се разпорежда като лош стопанин, което става със съдействието или по-скоро бездействието на кметската администрация.

Андонов припомня, че имаше дебати как да се осигури поддържането на терена на стадиона, през каква процедура да се мине, за да се избере най-достойната фирма с най-добрите гаранции. „В същото време под носа ни едно търговско дружество влиза и потъпква и договора, и тревното покритие на стадиона”, коментира Андонов.

"Елитни отбори, какъвто претендираме, че е и "Пирин", си пазят тревните покрития на собствените терени и играят подготовка и контролни мачове в Марикостиново, Катунци, Вълково, Кресна, Бобошево, Кочериново и т.н., и никой няма претенции да ползва пълните удобства на един голям стадион, защото това е все пак подготвителен период и за тях е най-важно да си съхранят терените, които подлежат и на лицензионни изисквания. Така че залога е изключително голям. Областта ни гъмжи от отбори, които са тук на подготовка заради климатичните условия и никой не тормози представителните си стадиони. А "Спортни имоти" и общинска администрация са длъжни да се грижат за активите на общината, налагайки контрол върху сключения с ПФК "Пирин" договор за ползване", изразява в позицията си още общинският съветник от ГЕРБ.