Изработиха проект за  обявяване на защитена зона „Славянка”
Изработиха проект за обявяване на защитена зона „Славянка” / netinfo
Изработен е проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на дивите птици “Славянка”, с идентификационен код BG 0002078, съобщиха от общината.

Защитената зона е разположена в землищата на селата Илинден, Лъки, Лялево, Нова Ловча, Парил, Садово, Тешово, Гайтаниново, община Хаджидимово, област Благоевград и Бельово, Голешево и Петрово, община Сандански, област Благоевград.

В границите на защитената зона се забраняват: премахването на характеристики на ландшафта (синори, единични и групи дървета) в земеделските земи; извършването на дейности, свързани с отводняване или пресушаване на естествени водни обекти; подмяна на крайречните гори от местни дървесни видове с неместни такива; използването на неселективни средства за борба с вредителите по горите; нарушаването на естественото състояние на водните площи, водните течения, техните легла, брегове и прилежащи територии; скалното катерене през размножителния период на птиците (февруари - юли)

В едномесечен срок считано от 14 април 2008 г. заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповед забрани и ограничения на дейности.

Общественото обсъждане на проекта на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на дивите птици “Славянка”, с идентификационен код BG0002078 за община Сандански ще се проведе на 30 април от 10.00 часа в село Петрово в залата на читалището (малък читалищен салон). Всички заинтересовани лица могат да участват.