Директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ увери, че всички медици на първа линия, които са пожелали, са били ваксинирани
„Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев пред NOVA във връзка със сигнала, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза. 

Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация.

Общински съветници в Сандански са се ваксинирали


„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация“, каза още директорът на лечебното заведение.

Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

Започва спешна проверка след сигнал за ваксиниране на общински съветници


„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, казва още д-р Илия Тонев.
NOVA