След спешната проверка по сигнал, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза се оказа, че има установени нарушения.

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов в профила си във Фейсбук. 

"На 9 януари, малко преди 18:00 часа, разпоредих проверка на сигнал за нарушения на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в град Сандански. Тя установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен.

В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански.
 
 

Вчера, 09.01.2021 г., малко преди 18:00 ч., разпоредих проверка на сигнал за нарушения на Националния план за...

Posted by Kostadin Angelov on Sunday, 10 January 2021


За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, в рамките на първия работен ден след получаването на сигнала, утре - 11.01.2021 г., ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.

Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават, написа той.

От управата на болницата направиха коментар по случая. 

„Повече от 20 души, които бяха записани в списъците за ваксиниране, в дните, в които се провеждаше имунизацията, се отказаха от прилагането на ваксината.

Общинските съветници са крайният вариант за попълване на бройката. Иначе щеше да изтече срокът на дозите”, каза д-р Илия Тонев, директор на болницата в Сандански, предава NOVA.