Драматичният театър погаси част от дълга си
Драматичният театър погаси част от дълга си / Дарик - Благоевград, архив
Драматичният театър погаси част от натрупания дълг
72267
Драматичният театър погаси част от натрупания дълг
  • Драматичният театър погаси част от натрупания дълг

Финансовото състояние на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград продължава да е ден за ден, призна директорът Рашко Младенов.

От дължимите към държавата над 400 000 лева са погасени едва 200 000 лева.

"Караме ден за ден, но ще водим битката докрай. Продължавам да недоволствам от несправедливото отношение на културното министерство спрямо големите столични театри и малките в провинцията. Сега в Благоевград имаме задачата да вкараме в салона 18 000 зрители за половин година, което на този етап е трудно, но пък нормално погледнато не е непостижимо - това са пълни 6 салона", заяви Младенов.  

Спектакълът „Хамлет”, който трябваше да бъде подготвен за старта на театралния фестивал в Благоевград от режисьора Ставри Карамфилов, се отлага поради технически и финансови причини, обяви Рашко Младенов. На негово място режисьорът Явор Веселинов поставя „Чеховиада или за вредата от тютюна”. Постановката е направена в твърде кратки срокове, с малко средства, приблизително 1000 лева, но това не личи, подчерта директорът.

„Това е моят прочит, моето виждане на тези пиеси на Чехов – „Юбилей”, „Лебедова песен”, „Мечка” и „За вредата от тютюнопушенето”. Още като студент участвах в постановки на Чехов и от тогава имах желание да ги направя, защото са ми много любими”, каза режисьорът Веселинов.

Сценографът Татяна Димова и костюми Свила Величкова са работили в целия свят. В главната роля е Владимир Пенев, бивш министър на културата в служебния кабинет.

В постановката участват директорът Рашко Младенов, Николай Кимчев, Лъчезар Кацарски, Андраш Кончалиев и други изявени благоевградски театрали.