Д. Терзиева в Банско: До 150 млн. лв. годишно трябва да се инвестират в по-малките пътища
Д. Терзиева в Банско: До 150 млн. лв. годишно трябва да се инвестират в по-малките пътища / Sofia Photo Agency, архив

„Между 70 и 150 млн. лв. годишно държавата трябва да инвестира в рехабилитация на второкласни и третокласни пътища.” Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на работна среща за представяне на стратегическия бизнес план на Агенция „Пътна инфраструктура“, разработен съвместно от експерти на АПИ и Световната банка в Банко.

„Партньорството между Министерството на регионалното развитие и Световната банка е много важно, каза при откриването на форума министърът и допълни, че изключително ползотворното сътрудничество с банката през годините вече показа своите положителни резултати и без съмнение е добра основа за продължаване на бъдещото партньорство. Пред участниците в срещата Терзиева заяви, че експертизата, анализът и опитът на експертите от международната финансова институция са сериозна опора в полза на пътния сектор, в подкрепа на стремежа на страната ни да повиши ефективността и устойчивостта на републиканската пътна мрежа, както и за усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура.

На форума министър Терзиева изтъкна ефективността на Агенция „Пътна инфраструктура” и резултатите, които експертите на агенцията отбелязват в подобряване на пътната инфраструктура и нивото на пътната администрация в момента, функционираща по европейски правила и утвърдени европейски стандарти, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното равитие.

„Политиката, която Министерство на регионалното развитие провежда е насочена към продължаване на активната работа по подготовката и изграждането на основните магистрални участъци в страната, от една страна и от друга – към стартирането на дейности по превантивен ремонт и рехабилитация на по-малките пътища”,каза на срещата Терзиева и съобщи, че до края на годината се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация нови близо 90 км магистрали, които ще облекчат трафика в редица невралгични точки на страната.

Като акцент в инфраструктурната политика на правителството министърът очерта осигурените от държавата над 50 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма за ремонт на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци; програма „Транзитни пътища V“, по която тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища; по ОП „Регионално развитие“2007 – 2013г.  през следващите месеци предстои да завърши ремонта на около 100 км пътища втори и трети клас.

„Започнатата от нашето правителство политика за ремонт на по-малките пътища вече дава конкретни резултати и трябва да бъде устойчива и последователна държавна политика и в бъдеще”, заяви още министър Терзиева и заключи, че тази политика е добър пример, който трябва да бъде продължен.