Бъдни вечер е не само последният ден от постите, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа.
Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.
Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.
От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и орехите.
Не бива да се забравя и чесън, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.
Обредната пита е с пара. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а може да се украси с кръстове, житни класове и плодове от тесто.
Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.
Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става.
Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. По традиция масата се оставя през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.