Ботев развинти Пирин ГД със 7:1 за самочувствие преди Щутгарт
Ботев развинти Пирин ГД със 7:1 за самочувствие преди Щутгарт / Sofia Photo Agency, архив

Ботев Пловдив разби Пирин Гоце Делчев със 7:1 в мач без никаква интрига от втория кръг на А група, и благодарение на головата си разлика излезе начело. „Канарчетата“ бяха по-добрият отбор от първата до последната минута, и не оставиха съмнения в повечето си класа. С убедителния успех Ботев загря и за предстоящите тежки срещи от Лига Европа с немския Щутгарт. В четвъртък „жълто-черните“ приемат съперника си в Бургас.

С оглед на тези мачове със „швабите“ Станимир Стоилов направи шест промени в стартовия си състав, в сравнение с последните две срещи – със Зрински и с Левски. Той извърши и всичките си смени в двубоя още на почивката, за да даде повече отдих на титулярите.

Ботев си реши нещата още през първото полувреме, с три попадения, докато Пирин нямаше дори удар в очертанията на вратата на Адам Стаховяк.

Домакините се настаниха за постоянно в половината на Пирин, и резултатът не закъсня. След центриране на Дяков отдясно, Валери Домовчийски бе оставен спокойно да се прицели с глава, а Абдиков увисна и не успя да спаси вратата си от гола.

Защитата на Пирин продължаваше да действа много неорганизирано и в 30-та минута получи второ попадение. До него се стигна след хубава комбинация за Ботев, при която Луис Педро изведе Мариян Огнянов, който върна към точката на дузпата, където връхлиташе непокрит Тодор Неделев. Младият талант на Ботев стреля неспасяемо за 2:0.

Мариян Огнянов с технично отиграване, в 43-та минута направи 3:0. Ударът му бе отляво, към далечния ъгъл, и остави Абди Абдиков безпомощен.

В последната минута от полувремето Стоилов извади двама от титулярите си за мача със Щутгарт – Неделев и Огнянов.

Малко след паузата, всичко в срещата приключи. В 50-та минута Борис Галчев центрира от корнер, а Анисе с едно от първите си докосвания на топката в мача реализира с глава за 4:0.

Сивард Спрокел бе последният, който бе изваден от наставника, за да отдъхне преди мача през следващата седмица.

Опитите на Тенчо Тенчев и Минчо Минчев да променят нещо, за да дадат някакъв импулс в играта на своите футболисти, не доведоха почти до нищо. Свилен Щерев с далечен удар, и един корнер бяха най-големите опасности, създадени от Пирин.

Двайсетина минути преди края на срещата, нещата придобиха кошмарен развой за гостите, като първо в 72-та минута Ромарио с великолепен удар от 22-23 метра остави без шанс Абдиков за 5:0, а същият футболист асистира за шестия гол, дело на Луис Педро в 75-та минута, с глава.

Три минути по-късно тимът от Гоце Делчев в крайна сметка видя как Стаховяк вади топката от мрежата си, но след автогол на Валери Домовчийски, който засече в собствената си врата прострелен опит на Мартин Газиев от пряк свободен удар.

Драги Коцев имаше възможност да направи малко по-почетна загубата на Пирин, но в 84-та минута не намери мрежата зад Стаховяк с удар от границата на наказателното поле.

В последните две минути от срещата Станислав Костов пропусна да се запише при голмайсторите, но след това Ромарио го направи за втори път в срещата. Първо удар на Ботев бе отразен от Абдиков, след това топката бе върната към Ромарио, който от 10 метра стреля между куп от играчи и топката влезе във вратата на Пирин за крайното 7:1.