Бойко Борисов: Разлог може да се развива и да преуспее, ако се използват ресурсите, с които разполага
Бойко Борисов: Разлог може да се развива и да преуспее, ако се използват ресурсите, с които разполага / снимка: Дарик-Благоевград, Стефан Колев
Бойко Борисов
38970
Бойко Борисов
Красимир Герчев
  • Бойко Борисов
  • Красимир Герчев

„Разлог е сред приоритетните градове за правителството и ще намери подкрепа, ако ръководството му изготви и представи проекти относно използването на ресурсите - минералните води в село Баня". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след церемонията по подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ за „Подготовка и изпълнение на проект за подобряване и развитие на инфраструктура за питейни и отпадъчни води в гр. Разлог". Проектът за подобряване на водната инфраструктура на Разлог е на стойност 8 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Околна среда" и от държавния бюджет.

Договорът за модернизиране на ВиК мрежата на града подписаха министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Разлог Красимир Герчев. Документът предвижда да се реконструират над 8 км остарели водопровод и канализация и да се положат 2 км нови тръби, с което честите аварии по мрежата ще бъдат преустановени.

Според премиера предишното правителство носи отговорност за това, че градът не се е развил според очакванията и нуждите на жителите му. Министър-председателят допълни, че съседният град Банско се развива изключително добре. „Кабинетът ще направи всичко възможно Разлог да му стане равнопоставен", допълни той. „Неслучайно минералните води са върнати под ръководството на общините, които заедно с представители на бизнесорганизациите, трябва да развиват градовете", категоричен е министър-председателят Борисов.

След подписания договор модернизираната мрежа в Разлог ще обслужва над 5000 жители, а авариите по нея ще намалеят с 90 процента. След приключване на строителството в средата на 2014 г. цялото население на града ще има модерна ВиК система, включена към съществуващата пречиствателна станция.

Това е първият сключен договор по процедурата на Оперативна програма „Околна среда", насочена специално към общините с по-слаба подготовка. Те получават съдействие от МОСВ както при разработване на проектите, така и при тяхното изпълнение. По този начин се съкращава времето от идейната фаза до реалното строителство и не се налага общините да кандидатстват по различни процедури за отделните етапи на проекта.

Днес и в неделя на писта "Бъндерица" в Банско ще се състоят две състезания от календара на Световната федерация по ски за мъже - супер комбинация в първия ден и слалом на следващия. Премиерът Бойко Борисов, който е почетен председател на Организационния комитет, ще награди победителите в отделните дисциплини.

Чуйте какво още казаха премиерът Бойко Борисов и кметът на Разлог Красимир Герчев