Благоевград отбелязва 165 години от рождението на Георги Измирлиев
Благоевград отбелязва 165 години от рождението на Георги Измирлиев / РИМ - Благоевград

С полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 165 години от рождението на Георги Измирлиев. Тържествената целемония ще се състои от 11.00 часа пред бюст-паметника на революционера на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград.

Регионален исторически музей – Благоевград също ще се включи в отбелязването на годишнината. Във фоайето на музея ще бъде представена фото-документална изложба на тема "Българийо, за тебе те умряха…".

"Изложбата е посветена на 140 години от избухването на Априлското въстание и на 165 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето и в исторически аспект проследява основните събития, които протичат по време на Априлското въстание. Отделили сме и съществено място върху международния отзвук, който получава Априлското въстание. Много важно място в изложбата сме отделили и на подготовката на нашия Горноджумайски край за въстание, а акцент в изложбата е участието на Георги Измирлиев", коментира Елена Чалгънова - уредник в РИМ - Благоевград.

Преди откриването на изложбата, от 12:30 часа ще се състои тържество в родната къща на Георги Измирлиев в Благоевград.

Участие в мероприятията по повод отбелязване на годишнината от рождението на бележития революционер ще вземат петокласници от V СОУ "Георги Измирлиев", ФГ "Веселина" при ЦИ – Благоевград и клуб "Традиция".

Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. Той участва във въстанието в Търновския революционен окръг. На 28 май 1876 година, поради предателство Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в Търновския затвор. Думите, изречени от революционера пред бесилото, което той сам слага на врата си: "Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството", остават като негов призив и до днес.