Библиотеките в Благоевград и Щип ще си сътрудничат
Библиотеките в Благоевград и Щип ще си сътрудничат / снимка: община Благоевград

Директорът на Регионалната библиотека в Благоевград Петър Петров подписа договор за сътрудничество с  директора на Национална библиотека “Гоце Делчев” в македонския град Щип - г-жа Йованова.

На подписването на споразумението присъства и председателят на Общински съвет на община Щип – Сузана Николовска. Двете институции ще си сътрудничат в разработването и осъществяването на проекти и програми финансирани от европейския съюз, както и в популяризирането на съвместни културни дейности.

Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград е най-голямата извънстолична библиотека в Западна България по обем и качество на библиотечния фонд,  структура,  дейност и достигнато равнище на автоматизацията. Библиотечният фонд се състои от 350 000 единици - книги, вестници, списания, графични, нотни, и картографски издания, компактдискове, аудио и видеокасети, грамофонни плочи, дискети, CD-ROM и DVD. Културният институт притежава и работи с 32 компютъра, локална компютърна мрежа, 6 собствени бази данни с над 400 000 библиографски записа, интернет, компютърна връзка с Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Американския университет в България и библиотеките в Кюстендил и Дупница. 

Библиотеката е асоцииран член на Международна федерация на библиотечните асоциации, което й дава възможност за достъп до практически неограничена информация в областта на библиотечното дело и разширяване работата по внедряване на най-новите технологии, участие в международни програми и най-вече международно сътрудничество в областта на библиотечните технологии и библиотечното обслужване.