Бащата на насилвания Сашко остава в килията
Бащата на насилвания Сашко остава в килията / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Бащата на насилвания Сашко остава в килията
31319
Бащата на насилвания Сашко остава в килията
  • Бащата на насилвания Сашко остава в килията

Костадин Тасев, обвинен в сексуално насилие спрямо родния му син Александър, остава задълго в следствената килия. Състав на Окръжния съд в Благоевград потвърди днес наложената му през февруари мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Съдът да бъде справедлив. Синът ми да бъде излекуван, стига с тези медицински грешки", каза пред магистратите Маргарита Коцева, Илияна Стоилова и Величка Пандева обвиняемият Тасев.

Костадин Тасев изтъкна чрез адвоката си, че е с влошено здравословно състояние в ареста, но магистратите не кредитираха твърденията му. Адвокат Пламен Петков пледира да бъде изменена мярката "задържане под стража" в по-лека. Защитата коментира, че направена по делото съдебно-медициска експертиза, изключва версията за упражнявано от Тасев системно сексуално насилие над малкото дете.

През месец април Костадин Тасев депозира в съда искане за прекратяване на делото за лишаването му от бащинство, образувано от бившия вече районен прокурор в Сандански Румяна Арнаудова. Съдът смята, че производството по отнемането на родителските права трябва да се разглежда едва след като приключи наказателното дело срещу бащата насилник.

Костадин Тасев е привлечен като обвиняем по две престъпления от наказателния кодекс - извършване на полово сношение с лице от същия пол, като е употребил сила срещу родния си малолетен син и с деянието си е нанесъл тежки телесни травми, предизвикали реална опасност за живота и здравето на 2-годишния Александър.

Случаят със сексуално насилвания Сашко стана обществено достояние на 16 февруари. Ден преди това момченцето бе прието с опасност за живота в столичния институт "Пирогов" с разкъсан ректум и пикочен мехур.

След изписването на малкия Сашко от "Пирогов", той бе настанен в дом за временно отглеждане. Майката на момченцето Христина не полага грижи за него, информира свекърва й Живка Анталавичева. Христина е напуснала сейното жилище преди повече от два месеца. Живка каза, че малкият Сашко ще бъде осиновен от нейния брат, но се очаква произнасянето на съда.

Интервю с адвоката на Костадин Тасев - Пламен Петков, чуйте в прикачения звуков файл