Асен Балабанов пита Камбитов за Общинска екополиция
Асен Балабанов пита Камбитов за Общинска екополиция / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

Общинският съветник от БСП Асен Балабанов внесе питане до председателя на Общинския съвет Даниела Савеклиева относно зачестилите нападения на домашни и бездомни животни над граждани.


Дарик публикува пълния текст на питането без редакторска намеса:


"Съгласно чл.109 и 110 от „Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация”, чрез Вас задавам това питане до кмета на общината Атанас Камбитов, като бих желал да получа писмен и устен отговор.


Уважаеми г-н Камбитов,


Във връзка с зачестилите оплаквания на граждани и публикации в медиите за нападения от бездомни кучета и домашни любимци на територията на Община Благоевград, отправям към Вас следните въпроси:
Какви мерки се предприемат от Община Благоевград за намаляване на популацията на бездомни животни? Как общинска администрация контролира броя на отглеждани домашни любимци, с оглед на събирането на съответните общински такси? Санкционират ли се стопаните, които разхождат големи породи кучета без намордник и без каишка? И съответно тези които изоставят своите домашни любимци „ на грижата” на обществото? Вярно ли е, че служители на общинското дружество „Биострой” са стреляли с ловно оръжие по безстопанствени кучета в района на парк „Бачиново”? Това ли е хуманният начин за решаване на проблема и кой ще носи отговорност при евентуално пострадали при стрелба граждани?
По този повод искам да припомня и за мое предложение, внесено през месец април 2012 година, на което все още не съм получил отговор, а именно за съставяне на ново звено в структурата на Община Благоевград – „Общинска Екополиция”, на пряко подчинение на кмета на общината. Като сред предложените задължения пред това ново звено освен контролиране на популацията на бездомни кучета,  до изграждане на приют за бездомни животни, и за неговото обслужване след това, би било да отговаря и за опазването на общинската собственост, да следи за  спазването на законите за опазване на околната среда, да разкрива нарушителите и да налага съответните санкции. Например за умишлени замърсявания от производствена дейност, незаконна сеч в общински гори, отравяния на води и животни, нелегални опасни производства, нерегламентирани сметища и  други. 
Екополицията следва да  състави и  регистър на отглежданите като домашни любимци кучета на територията на общината,  и да следи и за плащането на предвидените за това общински такси. Считам, че в резултат на работата на екополицията би се повишила събираемостта тези такси, които в бюджет 2013 отново  не съответстват и са в пъти по-ниски от реално отглежданите домашни любимци в общината, като по този начин звеното може само да заработи средствата за своята годишна издръжка. При наличието на регистър и маркирането на отглежданите кучета с чипове следва да се осъществява превенция на изоставянето им и налагането на  съответните глоби, като това също ще спомогне за намаляването на популацията на безстопанствените кучета и свързаните с тях проблеми. По моя преценка, без такава превенция, капацитетът на предвиденият за изграждане приют ще бъде запълнен твърде скоро и ще са необходими средства за втори и трети.
Още с внасянето на това предложение миналата година предупредих, че ако не се вземат мерки, е твърде вероятно да се стигне до инциденти, на които вече сме свидетели през последните дни. В резултат на широко огласените от медиите атаки, мои приятели и познати споделят в лични разговори притесненията си да се разхождат в една от любимите зони за отдих на благоевградчани, а именно парк „Бачиново”.  Поради това считам,  че предложението ми не е загубило своята актуалност и го поставям отново на дневен ред. Вярвам, че  никой от общинското ръководство не желае да се стигне до нападение над граждани  с фатален край, и затова Ви призовавам да  подкрепите това крайно необходимо решение в най-кратки срокове".