45 културни дейци длъжници на хазната, сред тях хореографът на ансамбъл Пирин и диригентът на Биг бенд
45 културни дейци длъжници на хазната, сред тях хореографът на ансамбъл Пирин и диригентът на Биг бенд / снимка: Дарик - Благоевград


Само 3-ма от 48-те служители в общинските звена на бюджетна издръжка в направление “Култура” са погасили задълженията си към бюджета в дадения от кмета Костадин Паскалев срок до 22 януари, съобщават от пресцентъра на кметска администрация. 45 са културните дейци с данъчни задължения в размер на 7 457 лв.

Дирекция “Местни данъци и такси” провери за просрочени задължения 190-те културни дейци, сред които ансамбъл “Пирин”, Биг бенд, Камерна опера, Център по изкуствата. Най-голям е броят на некоректните данъкоплатци от ансамбъл "Пирин" - 20.

В списъка на длъжниците фигурират имената на хореографа на ансамбъл "Пирин" Георги Гаров, Манол Стоянов - сценограф в Камерна опера в Благоевград, Борис Янев - диригент на Биг бенд - Благоевград, Огнян Механджиев и Даниела Механджиева от Центъра по изкуствата и други. 

Предприетите от кмета на община Благоевград мерки са част от програмата за увеличаване на събираемостта на местните данъци и такси, която стартира през миналата година, и разбирането, че е недопустимо общински съветници, служители в общинска администрация и в звената на бюджетна издръжка да са некоректни данъкоплатци.