1362 кг дрога и 12 535 кутии цигари иззети в Пиринско в най-тихите месеци на годината
1362 кг дрога и 12 535 кутии цигари иззети в Пиринско в най-тихите месеци на годината / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

1362 кг наркотици и 12 535 кутии цигари със стар или без бандерол са иззети през юли и август на територията на Областната дирекция на МВР - Благоевград, съобщиха на пресконференция полицейският директор Йордан Кочев и заместникът му Бойко Дункин.

Нелегалните цигари са открити предимно в обекти за търговия на дребно и в жилища на търговци. Полицейските акции не са инцидентни, те ще се провеждат целогодишно, предупреди Дункин.

За периода са проведени 40 специализирани операции по линия на акцизните стоки, с образувани 26 досъдебни производства по член 234 от Наказателния кодекс. Иззети са 11 900 кутии цигари без бандерол и 635 кутии с изтекъл срок на бандеролния знак, информира Йордан Кочев.

През "най-тихите" откъм престъпления месеци на годината, както определи юли и август заместник-директорът Бойко Дункин, в Пиринско са извършени 45 операции срещу производството, продажбата и разпространението на наркотици, при които са образувани 45 досъдебни производства. Иззети са 1, 161 кг амфетамин, 761,3 грама хероин, 556 грама кокаин и 1359,587 кг канабис, отчетоха още от ръководството на дирекцията.

Вчера през деня при проведена операция на територията на община Петрич от къща, собственост на 42-годишния Мирослав Петков Минков от с. Тополница, са иззети 200 грама хероин и 6 грама кокаин. При отварянето на металната каса униформените служители намерили пистолет „Аркус”, боеприпаси за него и сумата от 17 000 евро. Сред иззетите вещи е и електронна везна.

В жилището на 42-годишния Стоян Христов Пръскачев, също от с. Тополница, са открити и иззети 700 грама обработен канабис, подготвен за продажба, и 6,1  грама хероин.

Двамата жители на Тополница не са криминално проявени и нямат връзка с добилия скандална известност като наркобос № 1 в Пиринско техен съселянин Огнян Атанасов, подчерта Бойко Дункин. Мирослав Минков и Стоян Пръскачев са задържани за 24 часа в Районното управление в Петрич. 

При вчерашната проверка са намерени и иззети и 153 стека цигари без бандерол от жилището на 41-годишния Иван Ангелов Иванов от с. Камена. Акцията ще продължи и днес.

По трите случая в Петричко са образувани досъдебни производства и е сезирана прокуратурата.

От полицейската дирекция изразиха задоволство от работата на новия ръководен състав на Районното управление в Петрич.