Цвета Караянчева паметник Момчил юнак
Цвета Караянчева паметник Момчил юнак / Пресцентър Парламент
С водосвет и тържествена церемония днес бе открит паметник на Момчил юнак, издигнат на ГКПП- Златоград. На тържествата присъства председателят на НС Цвета Караянчева, която е патрон на инициативния комитет за създаване на монумента. Именно това място е избрано за паметника, защото според проф. Николай Овчаров оттук са минали героичните войници на Момчил по пътя си към Беломорието. Откриването на паметника е кулминацията на честванията в Годината на Момчил, както бе обявена 2020 г., предаде БТА.

От 1343 г. Момчил владее Западните и Централните Родопи, а по-късно разпростира властта си в Беломорието, създавайки според византийските хронисти свое царство, посочи проф. Овчаров. Първият град, който Момчил завоюва и става негова столица е Ксанти. Успяхме да докажем, че именно оттук, на това място са минали неговите героично войници, допълни археологът.

Откриха паметник на Момчил войвода в Златоград (СНИМКИ)

Момчил е общобългарски герой, а в някаква степен и общ гръцко-български, смята проф. Овчаров.

Момчил е символ на нашето българско единство през времето и пространството, заяви проф. Пламен Павлов.

Инициативният комитет за издигане на паметника успя да съгради идеята да се продължи историческата памет и да се помни от поколенията, че векове назад е имало владетел, държавник, който олицетворява обединението, желанието за обединение на народа ни, подчерта в словото си кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него България има нужда от такива личности като Момчил, които са пример не само за решителност и смелост, но и за патриотизъм, отговорност.

Членовете на инициативния комитет благодариха на управителя на Етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев, който бе определен като "двигателя" на идеята за паметника на Момчил.
БТА