/ Пресцентър Парламент
Днес почитаме една знакова историческа личност, eдин епически герой, владетелят на Родопите - Момчил юнак. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на официалното откриване на паметник на Момчил войвода - "Родопският цар" в Златоград, цитирана от пресцентъра на парламента.

Почитаме го не само с думи, а и с този прекрасен монумент, чието изграждане бе плод на съвместните усилия на многобройни български родолюбци - изследователи, културни деятели, общественици, дарители, отбеляза председателят на парламента. Тя допълни че за нея - като председател на Народното събрание, е чест да бъде патрон на тази патриотична инициатива, чиито двигатели са проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов и, разбира се, местната общност на Златоград. Днес, по думите й, повече от всякога имаме нужда от неоспорими исторически примери, от личности, които са отбранявали българската земя и устоите на държавността.

Цвета Караянчева паметник Момчил юнак
Пресцентър Парламент

Тази година се навършват 675 г от гибелта на Момчил и това е основателен повод да си припомним неговата пословична неустрашимост, свободолюбив дух и забележителния факт, че той е сред първите европейци, опълчили се срещу ранното османско нашествие на Балканите, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Тя добави, че той е обаятелна личност, наричан още Родопският цар и закрилник на хората от планината.

Цвета Караянчева паметник Момчил юнак
Пресцентър Парламент

Днес името му е светиня в Родопите, а делата му са легенда и тази легенда подхранва националното ни самочувствие и ни кара да се гордеем със славното си минало и произход, заяви още председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че този паметник е поредният щрих към профила на Златоград като гнездо на българщината. Тя благодари на всички, които са подкрепили инициативата и са съучаствали в списването на този нагледен урок по родолюбие, на тази спечелена битка на паметта срещу забравата.

Цвета Караянчева паметник Момчил юнак
Пресцентър Парламент

Събитието, което е част от културния календар на община Златоград за 2020 г., е кулминацията на поредица от инициативи, посветени на "Годината на Момчил юнак".
Негово високопреподобие Висарион е отслужил водосвет на паметника. Поднесени са венци и цветя, се посочва в съобщението.

Цвета Караянчева паметник Момчил юнак
Пресцентър Парламент