/ ThinkStock/Getty Images
През тази година ще бъде възобновена дейността на ски-пистата в местността "Дьортевото“, която се намира над основното училище в Чепеларе, в центъра на града. Това каза Съби Маданков , който е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в общината.

"Пистата има направено осветление и може да се използва и за нощно каране. Тя работеше преди години преди години и тогава беше безплатна за гостите на Чепеларе и децата от града. През последните години обаче там нямаше сняг. Тази година по решение на общината бе закупена транспортна пътека за придвижване, има и ски-влек, както и монтирано оръдие за сняг“, поясни Маданков.

Снежна зима: Обявиха кога ще заработи кабинковият лифт в Банско


По думите му идеята е всички ученици, които са от училищата и детските градини, да ползват това съоръжение безплатно.

"Дано времето  е подходящо за направата на изкуствен сняг, като се очаква откриването на пистата да бъде на 15 декември. Общината е закупила и надуваеми шейни, които ще може да се ползват на тази писта, ще има други шейни. Ангажирани са и хора, които да обслужват съоръженията“, допълни Маданков.

Той уточни, че тази писта е необходима за Чепеларе и ще е едно чудесно място за малки и големи деца.

Гражданите на Смолян ще се радват на ски писта: Започва проектиране и изграждане


Възобновяването на този, макар и малък ски център, е от съществено значение за развитието на спорта и туризма в Чепеларе. Остава отворена темата за предложения за експлоатация на зоната със ски училища и други заинтересовани. Това е мястото, на което първи стъпки в зимните спортове са направили толкова много деца от община Чепеларе.

 Градът има традиции в зимните спортове и спортисти с олимпийски, световни и европейски отличия, са започнали своята спортна кариера именно от "Дьортевото“.
Агенция "Фокус"