/ iStock
Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите "сини зони" в областния град.

Това съобщи адв. Елена Радева-Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги в града, без решение на Общинския съвет.

Кметът на Смолян предлага разширяване на „синята зона“

Първата седмица служители на Община Смолян залепяха предупредителни стикери по стъклата на автомобилите, след което се пристъпи към поставяне на скоби и налагане на глоби на жителите и гостите на града.

Според Административния съд в Смолян допуснатото от кмета Мелемов предварително изпълнение на заповедта, съгласно нормата на чл. 60, ал.1 АПК, не касае нито живота и здравето на гражданите, нито защитава важни държавни и обществени интереси.

„В случая събирането на такса за паркирани автомобили в централната част на града не покрива нито една от визираните хипотези, следователно не е било наложително допускането на предвиденото в заповедта предварително изпълнение“, пише в съдебното решение.

Адв. Елена Радева-Даскалова коментира, че с тази заповед кметът на Смолян Николай Мелемов показва груба, явна демонстрация на незачитане на действащите в страната правни норми и пряко засяга устоите на държавно управление.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Павлова. БТА