Трети ден продължава борбата с пожара в Пазарджишко. Тази нощ пожарникарите успяха да спрат разпространението на огъня към близкото село Лесичово, съобщи NOVA

Военен хеликоптер Ми17 се включи в гасенето на пожара малко преди 8 часа сутринта. Стотици тонове вода бяха излети от високо в опит за потушаване на стихията. Цяла нощ пожарникари и горски служители са се борили огънят да не прехвърли разораните вчера просеки и пламъците да не тръгнат към близкото село Лесичово.

Близо 100 души гасят пожара в землището на с. Калугерово (СНИМКИ)

„Нощта премина сравнително спокойно. За съжаление обаче две от огнищата се активизираха и в момента имаме три действащи. В момента работим по локализирането на едно с противопожарен автомобил, докъдето може да влезе автомобила, за да извършва гасене. За другите две огнища ползваме хеликоптера и жива сила, която само пеша може да стигне до мястото”, каза комисар Ангел Ангелов, който е директор на РД ПБЗН-Пазарджик.

Тежка верижна техника през нощта е направила просеки по склоновете на баира, за да пресече пътят на огъня към селата.  „Хората са притеснени, вълнуват се. Звънят постоянно, идват на място, включват се. Помагат”, признава зам.-кметър на Община Лесичово Веселина Милкова.

Два хеликоптера участват в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко

Над 20 пожарникари и 40 горски служители сутринта се изкачиха в гората, за да потушават тлеещите огнища. Единственият доброволец сред тях е Василен Кузманов. Той идва от Пазарджик. „Снощи минах по пътя и видях тук 10 момчета опушени, които се борят с огъня. И просто реших да отдам един ден от живота си, за да помогна за гората. Очаквам да ми дадат лопата или тупалка и отивам. За да мога да се прибера вкъщи и да кажа на моите деца какво е направил техният баща и да го предам и на тях”, казва той.

Над 1000 декара иглолистна гора е погълнала огнената стихия. Местните жители са убедени, че пожарът е умишлен.

Повече гледайте във видеото. 
NOVA