/ Istock
Четири деца с различни натравяния са приети във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик през последната седмица, предава 24 часа.

14 души са със салмонела след консумация на риба в заведение край Варна

Две от децата са излекувани и изписани, а две все още продължават да се лекуват, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев.

Момиченце на 1 година и два месеца от град Бургас, което се е отровило с бензин, е прието в Интензивния сектор на отделението. То е гостувало на своята баба в Пазарджик, която по грешка му дала да пие от шише, в което се е съхранявало горивото. По думите й, детето е отпило 2-3 глътки от бензина. Момиченцето е прието в болницата в увредено състояние и интоксикирано.
 

„Взехме превантивни мерки, за да не развие детето химична пневмония, която е много опасна, защото бензинът се излъчва през белия дроб“, обясни д-р Данчев. Детето е вече излекувано и изписано от отделението.

Не по-малко тежък е случаят на 11-годишно момиче от с. Семчиново, което се е отровило след като е консумирало неизвестно количество мастика. То е прието с алкохолно отравяне, в тежко състояние, но благодарение на бързите мерки от страна на лекарите, е спасено и вече е изписано здраво.

В момента в отделението се лекуват още две отровени деца.

24 часа