Персоналът, приготвял храната на учениците от крумовградското село Токачка, е здрав. Резултатите от взетите проби не са отчели наличие на патогенна микрофлора. 

От здравната инспекция бяха взели проби от 13 човека, след като на 6 април 11 деца от 1 до 3 клас в селското училище бяха транспортирани до кърджалийската болница със симптоми на хранително натравяне. 

Съмнение за натравяне: Откараха в болница 11 деца от Кърджалийско, яли риба

Две от тях бяха хоспитализирани, а останалите - освободени след преглед и назначен хранителен режим.  Менюто на децата тогава включваше риба и боб чорба, а оплаквания от болки в корема и повръщане имаха 11 от над 50 обядвали със същата храна.  

Столовата, в която се приготвя храна както за учениците, така и за децата от детската градина в Токачка, бе затворена след случая, от персонала бяха взети назални и анални проби.

Проби бяха взети от храната, както и от повърхностите в помещенията, където се приготвя храната. Двете хоспитализирани деца бяха изписани в добро състояние на 8 април.

За БТА от Областната дирекция по безопасност на храните коментираха, че взетите от тях проби – от храна и повърхности, все още не са готови. Резултатите от тях се очакват до края на седмицата.
Валентина Стоева/БТА