/ Севделин Атанасов
Засилено полицейско присъствие ще има за традиционния събор на Бялото братство в Рила планина, каза говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Съборът вече е започнал, но кулминацията му е на 19 август.

Изготвен е план за провеждането на специализирана полицейска операция на територията на община Сапарева баня. Полицаи ще следят в района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника.

Бялото братство почиства района на Седемте рилски езера

Ежегодният лагер в Рила планина събира освен последователи на Петър Дънов, известни като Бялото братство и много туристи, идващи, за да видят магическия танц "Паневритмия". Той се изпълнява край езерото "Бъбрека" на 19 август, когато последователите на Петър Дънов посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година.

Бялото братство посреща изгрева на слънцето от Молитвения хълм. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Празничната "Паневритмия" се изпълнява край езерото "Бъбрека". По време на играта, която продължава около два часа, всички са облечени в бяло.
БТА