Обама ще изнесе първата си европейска реч в политически нестабилна Прага
Обама ще изнесе първата си европейска реч в политически нестабилна Прага / снимка: БГНЕС

Според предварителната програма за посещенията на Барак Обама в Европа, след срещата на Г-20 в Лондон и юбилейната 60-ата среща на НАТО в Страсбург и Кел, американският президент ще кацне в Прага в събота, за да изнесе първата си публична реч и да проведе среща с министър-председателите и външните министри на страните от Европейския съюз. Това ще бъде първата европейска публична реч на Обама след встъпването му в длъжност като 44-и президент на САЩ.

Изборът на Прага за домакин на срещата не е случаен и не се свърза единствено с чешкото председателство на Европейския съюз, което страната пое от началото на годината. В последният месец обаче, изборът на Прага за домакин на събитие от такава величина се оказа противоречив.

“В Прага се усеща напрежение, защото цари несигурност”, твърди Ерик Бест, издател на новинарски бюлетин, който излиза в чешката столица на английски език. Несигурността е породена най-вече от вота на недоверие за правителството на премиера Мирек Тополанек. На 24 март в парламента 101 души подкрепиха вота срещу 96, които го отхвърлиха. Това принуди Мирек Тополанек да връчи оставката си на президента Вацлав Клаус. Макар и двамата да са членове на една и съща партия, Гражданската демократическа партия, известно е, че споровете помежду им са чести. В Прага дори се говори, че във вота на недоверие има пръст самият Клаус.

Свалянето на правителството на Тополанек имаше и сериозен отклик в Брюксел, особено поради факта, че това става по време на чешкото председателство на Европейския съюз. Наред това, все още Чехия е единствената страна, която не се е произнесла по Лисабонския договор. Въпреки че договорът е ратифициран от Долната камара на парламента, процесът трябва да бъде продължен с гласуване в Сената и да приключи с подписа на Вацлав Клаус. Известен със своя евроскептицизъм, Клаус е противник на този договор.

Потърпевша от колапса на правителството е и противоречивата стратегия за американска защитна отбранителна система, започната по време на администрацията на Джордж Буш. Очаква се, че Обама ще повдигне този въпрос по време на посещението си в Прага. В момента плана за инсталиране на радарна система в Чешката република среща остро неодобрение от Русия, но и от 70% от чешките граждани. Администрацията на Обама дава сигнали, че Америка е склонна да преразгледа решението си.

Очаква се, че на демонстрациите в центъра на Прага в неделя, по време на срещата на Обама с лидерите на европейските държави ще бъде издигнат лозунг: “Обама в Прага! Кажете му, че не искаме радар тук!”.