Южна Корея ще строи електроцентрала, ползваща енергията на океанските приливи
Южна Корея ще строи електроцентрала, ползваща енергията на океанските приливи / netinfo

Южна Корея, чиято икономика е третата в Азия, планира да построи най-голямата електроцентрала в света, използваща енергията на приливите и теченията на океана, съобщава специализираният икономически сайт К2Капитал, цитирайки администрацията на град Инчхон.

Управата на този град е подписала споразумение с инвеститори, сред които са компаниите „Къриа мидланд пауър” и „Деу енджиниъринг енд кънстракшън”, за изграждането на новата централа.

В залива Канхваман, западно от Сеул, гигантска язовирна стена, дълга близо 8 километра, ще съедини четири острова. Електроцентралата, чието строителство ще струва близо 1,78 трлн. вона (1,9 млрд. долара), ще дава до 812 мегавата електроенергия, а това ще бъде близо три пъти повече, отколкото е мощността на сегашната най-голяма подобна станция, френската Ла Ранс.

Грандиозният проект е част от стратегията на Южна Корея да диверсифицира енергетиката си и да премине към егологично чисти източници на енергия.

При непрекъснато повишаващите се цени на въглеводородите и засилващата се битка за доставките им Сеул планира към 2030 г. да съкрати до 35 на стозависимостта си от петрола като източник за производство на електроенергия в сравнение с 44 на сто за този показател през 2005 година.

Благодарение на новата електроцентрала, която трябва да заработи през 2015 година, Южна Корея ще спести до 320 000 тона петрол годишно.