Учени ще убиват туморите в човека с „гранати
Учени ще убиват туморите в човека с „гранати / ThinkStock/Getty Images

Учените разработиха микроскопични „гранати", които ще експлодират при нагряване в тялото ни и ще убиват само туморите, без да засягат здрави клетки, съобщи Би Би Си.

Екипът от учени ще представи заключенията си по време на конференцията на Националния център за изследване на рака следващата седмица.

Специалистите планират да използват липозоми - малки мехурчета мазнини, които да отделят токсични лекарства, когато се повиши температурата. С „гранатите" ще бъде избегнати страничните ефекти на лекарствата, които обикновено унищожават и здрави клетки и тъкани.

Новата технология е показала висока ефективност при експерименти с мишки. „Трудността е в това как да го освободим, когато достигнат целта си", обясни професор Костас Кастарелос от университета в Манчестър.

Липозомите са водонепромокаеми при нормална телесна температура, но се спукват, когато температурата се повиши до 42 градуса. „Искаме да развием такива липозоми, които да са много стабилни при 37 градуса и след това рязко да освобождават лекарството при 42 градуса и при намиране на точната цел - тумора", обясни професорът.

Според някои учени може да се използва ултразвук за затопляне, но изследванията в тази област все още продължават.

Откритието на британските учени може да отвори редица нови възможности за лечение, което оставя здравите клетки невредими.

Източник: БГНЕС