Търсачи на извънземни искат най-големия радиотелескоп в света
Търсачи на извънземни искат най-големия радиотелескоп в света / ThinkStock/Getty Images

Участници в американския проект SETI за търсене на извънземен разум са отправили запитване към китайски учени за използването на най-големия в света радиотелескоп FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), предаде ТАСС, позовавайки се на публикация във в. "Женмин жибао".

БАН: Извънземните са разрешили двата най-важни проблема на човечеството

Според китайското издание американските учени се надяват с помощта на FAST да ускорят търсенето на живот на други планети. Проектът SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) е базиран в Калифорнийския университет - Бъркли и се осъществява с подкрепата на НАСА и с участието на редица научни организации от цял свят.

Не можем да се свържем с извънземните, защото те са се самоунищожили

Най-големият радиотелескоп в света FAST се намира в китайската провинция Гуейчжоу и влезе в действие в края на септември. Диаметърът на рефлектора му е 500 метра - с 200 метра по-голям от този на досегашния рекордьор, обсерваторията "Аресибо" в Пуерто Рико.

Съветник на Обама: Време е да кажем истината за извънземните

С помощта на FAST астрономите се надяват да наблюдават космически обекти, които се намират на разстояние 11 милиарда светлинни години.

Радиотелескопът ще бъде свързан с мощен суперкомпютър за обработване на голямо количество данни и едва доловими сигнали от далечни галактики.

Източник: БТА