Товарният космически кораб Дракон ще се скачи с МКС
Товарният космически кораб Дракон ще се скачи с МКС / снимка: БГНЕС

Товарният космически кораб "Дракон" на американската компания "Спейс екс" ще се скачи днес с Международната космическа станция /МКС/ около 14.00 часа българско време, предаде ТАСС.

Астронавтката на Европейската космическа агенция /ЕКА/ Саманта Кристоферети ще улови товарния кораб със 17-метровата роботизирана ръка "Канадарм", изработена за МКС от космическата агенция на Канада. След около два часа с участието на командира
на МКС, американския астронавт Тери Въртс тя ще скачи "Дракон" с модула "Хармония". Ако операцията бъде извършена успешно, след проверката на качеството на въздуха в капсулата ще бъдат отворени люковете на отсека за скачване и екипажът ще започне разтоварването на космическия кораб.

Американската компания "Спейс екс" изстреля на 14 април товарния кораб "Дракон" към МКС. По време на изстрелването трябваше да бъде направен трети опит за запазване на първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9", който обаче се провали.

"Дракон" доставя на станцията около 2 тона товари, сред които и материали за научните експерименти. За пръв път на МКС ще се появи машина за кафе. Тя е разработена специално от Италианската космическа агенция и известен производител на кафе. "Дракон" трябва да полети обратно към Земята след месец и половина. Той ще достави на нашата планета резултати от научни експерименти и различно оборудване.

Източник: БТА