Тестват космонавтите Корниенко и Кели веднага след приземяването им
Тестват космонавтите Корниенко и Кели веднага след приземяването им / БГНЕС, архив

Участниците в 11-месечната експедиция на борда на Международната космическа станция /МКС/, руският космонавт Михаил Корниенко и американският астронавт Скот Кели, ще бъдат подложени на тестове на 2 март, веднага след като се приземят, съобщава ТАСС.

"Полевият тест" ще бъде извършен на мястото на кацане. По време на изследването ще бъде оценена способността на космонавтите да изпълняват физически действия след продължителния си престой в космоса.

След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн

Те трябва да сядат, самостоятелно да стават, да се повдигат от легнало положение, да стоят изправени и да ходят по права линия. "Полевият тест" ще бъде проведен в палатка, която ще бъде специално разпъната на мястото на кацане. На следващия ден космонавтите ще преминат през аналогични изследвания.

Кели и Корниенко ще трябва да напуснат самостоятелно спускаемата капсула, имитирайки по този начин кацане на Марс, където няма да ги очакват спасителни екипи.

Плюшена сова ще е талисман на поредната експедиция на МКС

Медицинските проверки на мястото на кацане няма да се отличават от стандартните - ще бъде проверено дишането на космонавтите, ще им бъде направена електрокардиограма, ще им измерят кръвното налягане и ще бъдат подложени на общ медицински преглед.

Източник: БТА