Създадоха фотокамера, която прави 1 трилион снимки на секунда
Създадоха фотокамера, която прави 1 трилион снимки на секунда / Thinkstock/Getty Images

Група японски учени под ръководството на Кеичи Накагава създаде фотокамера, способна да прави по един трилион кадъра в секунда. А това са 1000 пъти повече кадъра, отколкото правят съществуващите аналози.

Устройството, наречено STAMP - Sequentially Timed All-optical Mapping Photography, може да окаже голяма помощ на изследователите при заснемането на различни процеси, които се извършват на висока скорост, съобщиха
Nature Photonics и The Optical Society.

В камерата е приложена технологията Sequentially Timed All-optical Mapping Photography (STAMP), т.е. „последователно синхронизирана напълно оптична фотография”, в която се използват оптични компоненти, работещи със скорости, съпоставими със скоростта на светлината.

Работата на новата камера е изградена на принципа на фемтофотографията. Снимките се правят с помощта на фемтосекунден лазер, изпускащ кратки импулси с продължителност по-малко от 100 пикосекунди. След като импулсите бъдат отразени от предмета и постъпят в камерата, те се обработват със специален алгоритъм.

При това импулсите преминават през няколко огледала, лещи и решетки. Последните са необходими за разделяне на „късчетата” светлинен импулс с различна дължина на вълната.

Първата версия на камерата е била създадена през август м.г. Тогава устройството е правило само по 6 изображения едновременно. Сега броят им се е увеличил до 25. Учените са уверени, че това не е пределът. Те ще продължат работата си по подобряване на камерата, като целта им е да увеличат броя на получените едновременно изображения до 100.

Източник: БТА