Суперкондензатори дават нов живот на батериите
Суперкондензатори дават нов живот на батериите / Thinkstock/Getty Images

Американски учени от унивеситета "Вандербилт" в Нашвил, щата Тенеси, са разработили принципно нова технология за направата на акумулаторни батерии, като са използвали суперкондензатори, съобщава в. "Дейли мейл".

Специалистите са конструирали прототип на захранващ източник, който по структурата си прилича на вафла. В него има електроди от силиций, които са били обработени електронно, така че по повърхността им да се оформят нано-пори. След това те са били покрити с ултра тънък предпазен въглероден слой, подобен на графена.

Като затиснат в сандвич между двата електрода е поставен слой от полимер, който служи като резервоар за заредени йони. Той изпълнява функцията на електролитната паста в обикновените батерии. Когато електродите се пресоват един към друг, полимерът, под въздействието на температурата, изпълва тънките пори, досущ като разтопения кашкавал в сандвич. Получава се много здрава сплав при изстиването на суперкондензатора.

Интересното при новата технология е, че като суперкондензатор може да се използва целия корпус на смартфона, таблета, компютъра, шасито на автомобила или фюзелажа на самолета. Новият вид акумулатори се зареждат за минути, вместо за часове. Те могат да извършат милиони цикли на зареждане и разреждане. При най-усъвършенстваните акумулаторни батерии той възлиза само на няколко хиляди.

Новата технология позволява да се черпи без прекъсване ток при невероятно силни вибрации и ускорения от порядъка на 60 G.

Източник: БТА