След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн
След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн / Guliver/Getty Images

Астронавтът Скот Кели, американецът, изкарал най-дълго време в Космоса без прекъсване, вече е нетърпелив да се завърне на Земята. След 340 дни на борда на Международната космическа станция той мечтае час по-скоро да се изкъпе в басейна си.

"Психологически се чувствам добре, но очаквам с нетърпение завръщането си у дома", довери астронавтът по време на пресконференция, излъчена на живо от телевизията на НАСА, предават АФП и Ройтерс. "След като се завърна в Хюстън и премина през контролните прегледи, първото нещо, което ще направя, е да се прибера у дома и да скоча в басейна си", каза Кели.

Астронавтите не могат да вземат душ в условията на безтегловност, тъй като водата залепва за кожата им. Поради това те правят тоалета си с влажни гъби. Затова и липсата на досег с течаща вода е нещото, което най-много им липсва, когато са в космоса.

Празник в Космоса: на МКС вече 15 години постоянно има хора (ВИДЕО)

52-годишният Скот Кели осъществи мисия с продължителност около една година в космическата станция, заедно с руския си колега, 55-годишния Михаил Корниенко. Тя имаше за цел да изучи биологичните и психологически ефекти на продължителния престой в Космоса. Резултатите от експериментите ще послужат при бъдещи пилотирани полети до Марс, предвидени за 30-те години на този век.

Руската капсула "Союз", която ще върне част от екипажа на Земята, се очаква да се приземи в степите на Казахстан на 2 март.

Астронавт показа завидни умения по американски футбол в Космоса

Запитан за здравословното му състояние, Скот Кели призна, че се чувствал във форма, като изключи някои малки проблеми със зрението, свързани с безтегловността. Той изпитал същото и при предишното си пребиваване на борда на станцията.

Специалисти уточняват, че микрогравитация увеличава течността около зрителния нерв, което се отразява на зрението. Липсата на гравитация също причинява намаляването на мускулната маса и костната плътност, което принуждава астронавтите да правят редовни физически упражнения.

Източник: БТА