Разкриха причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето
Разкриха причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето / ThinkStock/Getty Images

Американски и бразилски учени изясниха защо външният слой на Слънцето се върти по-бавно от вътрешните му части, съобщи Лента.

С търсене на отговор на този въпрос учените се занимават от 20 години. Причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето в сравнение с вътрешните му слоеве е свързана с ефекта на Пойнтинг-Робъртсън.

Френски учени намериха отговор на вековна загадка за Слънцето

В съответствие с това явление, предсказано от Общата теория на относителността, топлинното излъчване води до увеличаване на енергията на частиците, но оставя неизменен импулса, насочен по допирателната към траекторията на движението. Това води до намаляване на скоростта и импулса на частицата и в резултат тя постепенно пада върху светилото.

Освен за забавяне на излъчваните от недрата на Слънцето движения на външните му слоеве, ефектът е отговорен за падането на неголеми частици по спираловидна траектория върху светилото и допринася за приближаване на планетите към него.

Откриха годишни времена на Слънцето

Учените стигнали до тези изводи, като с помощта на космическата обсерватория "Солар дайнамикс" на НАСА анализирали динамиката на въртене на външния слой на Слънцето, който е с дебелина около 150 км.

Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

Източник: БТА