Разкриха част от любовните ритуали на динозаврите
Разкриха част от любовните ритуали на динозаврите / Thinkstock/Getty Images

Хищни динозаври са изпълнявали ритуален танц, за да ухажват партньорите си, посочват палеонтолози, които са изследвали огромни следи от стъпки, оставени от животните в западната част на Колорадо в САЩ, пише The Guardian.

Откриха динозаври, които имали подобно на корабно платно на гърба си

Палеобиолози отдавна предполагат, че някои динозаври са имали любовни ритуали, подобни на тези на наследниците им - съвременните птици, но следите в Колорадо са първото физическо доказателство за ухажването им, казва ръководителят на изследването Мартин Локли.

Около 50 следи от динозаври са открити в пясъчни скали на възраст 100 милиона години. Те са подредени в неправилни форми и изглеждат като следите, които остават след птици, съревновавали се в търсене на партньор, допълва Фокус.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

В статия, публикувана в журнала Scientific Reports, Локли и колегите му сравняват тези следи със следите, оставяни от морските птици тупик и щраусите. Изводът е, че следите не са оставени при гнездене или търсене на вода или храна. По думите на Локли, преподавател по геология в Колорадския университет, моделът на следите съответства на това, което отдавна се предполага за поведението на динозаврите при ухажване, както и на изследванията на съвременните птици.