Японски товарен кораб се скачи с МКС, към нея лети и руският Прогрес
Японски товарен кораб се скачи с МКС, към нея лети и руският Прогрес / снимка: sxc.hu

Екипажът на Международната космическа станция започна да разтоварва японския безпилотен космически кораб, съобщи японската аерокосмическа агенция, предаде ИТАР-ТАСС.

Японският кораб се скачи със станцията. Това стана с помощта на роботизирана "ръка", управлявана от американския астронавт Скот Кели. Корабът докара около 5,3 тона товари, включително храна и 80 литра питейна вода, семена на домати и на чушки от Югоизточна Азия, които се използват в експерименти в Космоса.

До 2015 година Япония има намерение да изстреля седем подобни апарата.

От космодрума в Байконур към космическата станция бе изстрелян руският товарен кораб "Прогрес". По план той трябва да достигне до МКС за две денонощия. "Прогрес" кара товар от 2,6 тона - включително радиолюбителски микроспътник, дело на двама руски студенти, който ще бъде изведен ръчно в орбита от руските космонавти на 16 февруари.

Руският товарен кораб ще донесе на обитателите на станцията и 9,5 кг пресни плодове - ябълки, портокали и лимони. Освен това по молба на космонавтите са изпратени 2 кг зелен лук и половинкилограма чесън, почти три килограма кисели краставички.

Обитателите на станцията ще получат от психолозите и от семействата си и подаръци - любими бонбони и други лакомства, които да им повдигнат настроението.