Постигнаха компромис за проекта „Галилео”
Постигнаха компромис за проекта „Галилео” / снимка: БГНЕС

Транспортните министри от Европейския съюз се споразумяха снощи по проекта за европейската система за сателитна навигация "Галилео" въпреки възраженията на Испания, съобщиха информационните агенции.

Министрите гласуваха в полза на компромисен план за осъществяване на проекта, който ще позволи от 2013 г. системата да заработи, обяви еврокомисарят по транспорта Жак Баро.

Против плана се обяви само Испания. Мадрид е недоволен, че в Италия и Германия ще бъдат разположени координационни центрове, които ще контролират функционирането на цялата система, докато в Испания ще има само център за контрол на сигнала на една от ключовите подсистеми на "Галилео" - за гражданска защита (Safety of Life).

Споразумението слага край на продължилите месеци разногласия между страните от ЕС. Едва миналата седмица финансовите министри от съюза се договориха как да се справят с бюджетния дефицит от 2,4 млрд. евро, посочва ДПА.

Министрите одобриха предложения от Жак Баро план за финансирането на "Галилео" да се използват неусвоените средства от европейските земеделски и други фондове. Само Германия обаче получи уверения, че нейни компании ще получат значително количество договори. Целта на проекта "Галилео", който възлиза на 3,4 млрд. евро, е да се превърне в европейски отговор на американската система за глобално позициониране GPS (Джи-Пи-Ес).

В окончателния си вид "Галилео" ще представлява система от 30 сателита, но досега само един експериментален сателит е изведен в орбита, допълват агенциите.