Пощенска кола на ток ще разнася вестници
Пощенска кола на ток ще разнася вестници / netinfo
Пощенски автомобил, задвижван от електричество, ще бъде представен в Русенския университет. Прототипът на ековозилото Free Duck ("Свободното пате") е създаден по европейския проект „Алтернативни пощенски екологични автомобили" от италианския концерн "Дукати". В разработването му участват пощите на Италия, Унгария и Белгия, Асоциацията на пощенските оператори в Европа, италианският производител "Дукати Енергия", Научно-изследователският център на университета в град Перуджа и Русенският университет.

Целта на технологичната разработка е да се създаде пощенско транспортно средство за градски условия с подобрена енергийна ефективност и чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха, като се заменят традиционните бензинови, дизелови и други двигатели с електрически и хибриден.

Изследванията и тестовете в Русе се извършват в експлоатационните условия на Български пощи. Максималната скорост на "Патето" е 45 км/ч, тегло за пътуване - 317 кг. Капацитетът на коша е 100 литра, максимално натоварване – 200 кг, електрическа система – 48V, захранване осем батерии по 12 V.