Нов руски център ще се бори срещу електронното шпиониране на заводи
Нов руски център ще се бори срещу електронното шпиониране на заводи / Thinkstock/Getty Images

Руската държавна корпорация "Ростех" създаде Корпоративен център за откриване, предотвратяване и ликвидиране на последиците от компютърни атаки, който ще се бори с електронния шпионаж. Това пише днес в. "Известия", като цитира Александър Евтеев, директор по информационната сигурност в компанията "РТ-Информ" към "Ростех", на чиято база е формиран центърът, съобщи ТАСС.

Заповедта за въвеждане на центъра в действие бе подписана в края на октомври, дотогава системата работеше в тестов режим, разказва Евтеев. "В течение на една година всеки месец срещахме по една-две реални заплахи, включително улавяхме вируси, използвани за шпионаж и финансови кражби. А общият брой аномални дейности, които трябваше да анализираме, достигаше хиляди", добавя той.

Екипи от специалисти по информационна сигурност денонощно ще следят за аномалии в работата на компютрите от отбранителните предприятия в Русия. Ако бъдат регистрирани опити за проникване в тях или изтичане на данни, експертите ще трябва бързо да отрязват достъпа на взломаджиите до важна информация и да сигнализират за местонахождението им във Федералната служба за сигурност.

Евтеев отбелязва, че новата система ще обхване на първо място предприятията, участващи в изпълнението на държавни поръчки за отбраната - Обединената приборостроителна корпорация, "Хеликоптерите на Русия", "Прецизни комплекси" и Обединената двигателостроителна корпорация.

Източник: БТА