Небето ни готви звездно шоу тази нощ
Небето ни готви звездно шоу тази нощ / ThinkStock/Getty Images
Небето ни готви звездно шоу тази нощ
89015
Небето ни готви звездно шоу тази нощ
Небето ни готви звездно шоу тази нощ
  • Небето ни готви звездно шоу тази нощ
  • Небето ни готви звездно шоу тази нощ

Персеидите са богат метеоритен поток, който събира погледите на малки и стари към звездния небосвод всяка година около 10-и август. През 2016-а пикът му се пада в нощта на 11 срещу 12 или с други думи тази вечер. С кратка история за звездното шоу, какво и колко често ще може да се види, кои са най-подходящите места за наблюдение и трябва ли ни нещо по-специално, освен вдигане на главите си нагоре ще разберем сега от Ангел Манев, който е асистент в Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Дъжд от падащи звезди ни очаква в нощите около 12 август

„Официалната версия, защото и това подлежи на анализи и дискусии е, че една комета от 1999 година минава близа до слънцето и минавайки по трасето си, по орбитата си, тя оставя разни боклуци след себе си-от опашката си. Когато земята премине през тези боклуци, влизайки в атмосферата те започват да горят. И ние виждаме това горене във вид на метеори, които изгарят в атмосферата. Падащи звезди ги наричаме. Кометата представлява една мръсна, кална, снежна топка, в която има вода, лед, кал, пясък и прашинки. Тези частици са в космическото пространство. Те навлизат в атмосферата, загряват се и изгарят. Ние ги виждаме като пламък", каза Манев.

Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди

Той обясни, че това е област от космическото пространство, през която като мине земята се появяват тези метеорити. Тази област се намира в съзвездие Персей в момента. Това съзвездие изгрява за нас някъде около полунощ и след полунощ, от изток, леко североизток и цялата нощ е на небосклона. Честота на звездното шоу е около 50 до 120 падащи звезди, които хората могат да наблюдават. Според него интересно е също, че в това съзвездие се намира една друга интересна звезда, наречена Дяволската звезда, защото е променлива.

Манев каза още, че най-подходящо място да се наблюдава това съзвездие е извън София, да няма облаци, луна и небето да е черно. Наблюдава се с просто око.

Според информация, разпространена от НАСА тази година може да наречем явлението „метеоритен взрив", защото Земята ще бъде по-близо до центъра на метеоритния поток, с което ще се наблюдават повече метеори от обикновено. Ако сте от София може да се присъедините към фейсбук събитието „Вечер на падащите Звезди - Зелени ловци на метеорити", което има за цел събере „Звездобройците" на хълма при с. Железница, за да наблюдават заедно звездното шоу.