Дъжд от падащи звезди ни очаква в нощите около 12 август
Дъжд от падащи звезди ни очаква в нощите около 12 август / dariknews.archive

В нощите около 12 август любителите на астрономията ще могат да наблюдават в Северното полукълбо пика на метеорния поток Персеиди. Максимумът е през нощта на 11 срещу 12 август.

Тазгодишният спектакъл ще бъде по-впечатляващ от обичайното заради очаквания рядък "изблик" на падащи звезди. Обикновено в пика се наблюдават около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще виждат "двойно" - до 200 метеора на час. За последен път подобен спектакъл е наблюдаван през 2009 г., съобщава експертът от НАСА Бил Кук.

Максимумът на метеоритния дъжд тази година за съжаление за България се пада през деня - от 16.00 до 18.30 часа, каза физикът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки пред Фокус.

Друго условие, което затруднява човек да види метеоритния дъжд тази година, е, че луната в нощите на 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август ще залязва между 01.00 и 02.00 часа. Това значи, че условията за наблюдение ще са подходящи във втората половина на нощта.

Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди

Тези условия няма да попречат на любителите, които наблюдават звездопада, да отидат извън града, където няма светлини и където условията са добри, смята той.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили рой метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Родоначалник на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рой малки прашинки. Метеорният поток е получи наименованието си от съзвездието Персей.

Учените се надяват да наблюдават "звездния екшън" с помощта на нов инструмент на Международната космическа станция - експеримент на САЩ и Япония, подобаващо наречен Метеор.

ИЕзточник: БТА, Фокус