Кели и Корниенко си тръгват от МКС с прощална церемония
Кели и Корниенко си тръгват от МКС с прощална церемония / Guliver/Getty Images

Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко днес трябва да се сбогуват с Международната космическа станция (МКС) след рекорден 340-дневен престой на борда й, съобщиха АП и АФП.

След прощална церемония те трябва да се качат на борда на кораба "Союз", скачен за МКС. Той ще се разкачи от станцията, ще се отдалечи от нея и два часа по-късно ще включи два пъти двигателите си, за да намали скоростта си и да влезе на околоземна орбита, преди да предприеме 53-минутно пътуване към Земята.

Кацането в степите в Казахстан е програмирано за 4.27 ч. по Гринуич на 2 март.

Тестват космонавтите Корниенко и Кели веднага след приземяването им

Докато са на орбита, Кели и Корниенко са направили 5440 обиколки на Земята и са наблюдавали 10 880 слънчеви изгрева и залеза.

52-годишният Кели и 55-годишният Корниенко пристигнаха на МКС на 27 март 2015 г. Там те редовно бяха подлагани на медицински изследвания и тестове за анализиране на ефекта от продължителния престой в безтегловност върху човешкия организъм. Проби за изследвания бяха взети от двамата преди изпращането им в космоса, по време на мисията и ще се взимат повече от една година след връщането им на Земята.

След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн

Братът близнак на Скот Кели, бившият астронавт Марк Кели, също участва в експериментите, но на Земята. Всички събрани данни за двамата братя ще послужат като база за сравнения за физиологичния ефект от продължителното пребиваване в космоса.

В неотдавнашно интервю Скот Кели заяви, че се чувства добре физически и че ако е нужно, може да остане още 100 дни на борда на МКС.

Източник: БТА