Jaguar призовава за по-чист въздух
Jaguar призовава за по-чист въздух / снимка: SpeedPress

Британската марка инвестира сериозни средства във високоефективни двигатели с нисък разход на въглеродни емисии.

Вече години наред Jaguar следва традицията да произвежда първокласни спортни автомобили, които осигуряват най-висок комфорт и изисканост на всички свои собственици, гарантирано с невероятно изживяване зад волана.

Преди десетилетие английската марка стартира и една нова инициатива. Тя започна да разработва „ефективен" дизайн за своите автомобили. Първата стъпка беше направена с въвеждането на уникалната и изключително лека алуминиева платформа в Jaguar XJ. Тази платформа беше доразвита при представянето на новия XK през 2006 г.

Инженерите на британската марка я олекотиха още, като я направиха по-аеродинамична и същевременно с това запазиха водещата роля на Jaguar в премиум класа по отношение на мощност и устойчивост. Наред с това се постигна и голям напредък по отношение на подобряването на разхода на вредни въглеродни емисии. За това спомогна и въвеждането на новите високоефективни дизелови двигатели, изработени от специални леки и рециклиращи се материали.

Най-доброто от Jaguar е обединено в едно в моделите на британската марка за 2010 г. Всички те са с оптимизиран разход на гориво, като отделящите се газове в атмосферата са вече много по-малко. Забележително е, че въпреки това автомобилите са още по-мощни и пъргави.

За в бъдеще целта пред Jaguar е ясна. Инженерите на престижната марка ще насочат усилията си за подобряване на вече постигнатите отлични резултати по отношение на високоефективен дизайн и двигатели, по-ниско тегло и оптимизиран разход на гориво и въглеродни емисии. От съществено значение ще бъде всички автомобили Jaguar да са със значително по-добри показатели от правните и регулаторни условия и изисквания.

В началото на април тази година британската марка започна да инвестира средства в нов проект, който е фокусиран върху три цели - преминаването от петролни горива към възобновяеми източници, промотирането на нова енергийна технология и подобряване на всички енергийни показатели.

Едновременно с това Jaguar започна програма, която приканва всички собственици да бъдат отговорни към климата и да заменят старите си автомобили с новите модели 2010. Всеки, който направи това, ще получи специален сертификат, удостоверяващ загрижеността към околната среда и въздуха, който всички ние дишаме.