Генна мутация увеличава 35 пъти риска от шизофрения
Генна мутация увеличава 35 пъти риска от шизофрения / Thinkstock/Getty Images

Учени установиха, че промени в ген, известен като SRTD1A, могат драматично да увеличат риска от развитие на шизофрения, предаде Ройтерс. Откритието може да допринесе за разработване на нови терапия срещу заболяването.

Учени от института Сангър във Великобритания заявиха, че въпросните промени в гена се случват рядко, но могат да увeличат 35 пъти риска от шизофрения. Промените в SRTD1A увеличават също риска от смущения в мозъчната дейност.

Учените констатирали, че тези мутации почти никога не се срещат сред общото население, но засягат 1 на 1000 шизофреници.

Макар мутациите на SRTD1A да обясняват само малка част от случаите на шизофрения, това е важна крачка напред към опознаване биологията на заболяването, отбелязаха учените.

Точните причини за шизофренията са неясни, но досегашните изследвания навеждат на мисълта, че комбинацията от физически, генетични, физиологични и екологични фактори може да увеличи риска от заболяването.

Ръководителят на екипа Джеф Барет от института увери, че получените резултати са изненадващи и вълнуващи. "Психиатричните смущения са комплексни заболявания, включващи много гени", каза той. "Изключително трудно е да се намерят убедителни доказателства за значението на един-единствен ген", допълва Барет.

Източник: БТА